AOKE Europe, producent van hoogwaardig kantoormeubilair en bureauframes, zet zich actief in voor een duurzame toekomst. Maar hoe doe je dat in de praktijk en wat zijn de resultaten? Justin Clerx, logistiek manager bij AOKE: 'We zijn intrinsiek gemotiveerd om met AOKE te verduurzamen en zijn bovenal verplicht te voldoen aan alle duurzaamheidswetgeving. Dit bewerkstelligen we door onze impact op het klimaat terug te dringen waarbij tegelijkertijd onze winstgevendheid gewaarborgd blijft. Wereldwijd transport draagt flink bij aan de emissies die vrijkomen bij onze bedrijfsactiviteiten. Daar is ruimte voor substantiële reductie van onze footprint. Maar hoe pak je dat aan en wat levert ons dit precies op? We beschikken tenslotte niet zelf over schepen of vliegtuigen dus daar hebben we geen invloed op. Hoe dan wel?'
Clerx vervolgt: 'We zijn heel kritisch in het selecteren van onze partners, ook voor onze logistiek. We hebben in Rotra een expediteur gevonden, die naast het digitaliseren van onze transportstromen met rotraNext, dezelfde visie deelt op verduurzaming van logistiek. Dat zien we terug in Rotra's duurzaamheidsproducten die ons in staat stellen om onze klimaatambities te realiseren. Naast inzicht in de uitstoot die vrijkomt bij ons transport wordt ons met zowel Insetting als Offsetting opties de flexibiliteit geboden die we nodig hebben om onze logistieke keten te vergroenen'.
'In 2024 hebben we met AOKE gekozen voor Rotra Green Footprint waarbij we vrijwillig liefst 948.686 KG aan CO₂-uitstoot hebben gecompenseerd. Deze compensatie komt overeen met alle uitstoot die is vrijgekomen bij alle zee- en luchtvrachtzendingen die Rotra voor ons verzorgd heeft afgelopen jaar. De duurzaamheidsbijdrage die we hiervoor afstaan wordt geïnvesteerd in de gecertificeerde Oxford Principles Projecten van Rotra's duurzaamheidspartner Anthesis', aldus Clerx.
Anthesis investeert in zorgvuldig geselecteerde klimaatprojecten die oplossingen voor CO2-reductie of -vastlegging combineren met bredere sociale en ecologische voordelen. De Oxford Principles, ontwikkeld door de Universiteit van Oxford in 2020, zijn inmiddels een onmisbare richtlijn om Net Zero in 2050 te bereiken waarin investering in klimaatprojecten, naast reductie, een onderdeel is.
Justin Clerx: 'We hebben onlangs het officiële certificaat voor 2024 overhandigd gekregen. Deze gebruiken we in onze duurzaamheidsrapportages en in de communicatie naar onze stakeholders. Deze prestatie weerspiegelt onze voortdurende inspanningen om duurzaamheid in elk onderdeel van onze activiteiten te integreren en het goede voorbeeld te geven binnen onze sector. Terwijl we vooruitkijken, blijven we gefocust op deze missie en zijn we enthousiast om positieve verandering te blijven stimuleren'.