Incoterm DAT uitgelegd
Wat is Incoterm DAT?
Wil je als verkoper graag de touwtjes in handen hebben en het hele transportproces regelen? Dan in Incoterm DAT een goede optie (vroeger ook wel bekend als DES en DEQ). Bij deze Incoterm regelt en betaalt de verkopende partij het vervoer naar de afgesproken terminal. DAT is daarbij toepasbaar op elke vorm van modaliteit. Als verkoper ben je verantwoordelijk voor het hele transportproces.
Incoterm DAT betekenis
De betekenis van DAT is ‘Delivered at Terminal’ (Geleverd in Terminal). De goederen worden door de verkoper geleverd bij de vooraf afgesproken vrachtterminal. DAT kan te allen tijde worden toegepast omdat de manier van transport niet uitmaakt. Incoterm DAT schrijft voor dat de verkoper de verkochte goederen op de aangewezen terminal plaats in de afgesproken haven of luchthaven in het land van bestemming.
DAT transport
Het grote kenmerk van Incoterm DAT is dat de goederen geleverd worden in een afgesproken terminal. Dit kan een terminal van een luchthaven zijn, maar ook bijvoorbeeld een haven. Het is belangrijk om aan te geven wat de locatie van de terminal is, omdat hier het risico van verkoper naar koper over gaat. Het is voor de verkoper verstandig om een verzekering af te sluiten, omdat de vervoerder op basis van bepaalde verdragen maar beperkt aansprakelijk is voor de goederen.
Incoterm DAT kosten
De kosten voor het hele transportproces zijn voor rekening van de verkoper van de goederen. De verkoper betaalt alle transportgerelateerde kosten totdat de goederen geleverd zijn in de afgesproken terminal. Uitvoerkosten en invoerkosten horen hier ook bij. Een eventuele verzekering wordt betaald door de verkoper evenals belastingen en heffingen. De koper betaalt de kosten die gemaakt worden voor het lossen van de goederen. Als de goederen later nog verder vervoerd moeten worden, zijn deze kosten voor de koper. Een verzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden voor de verkoper.
Verplichtingen verkoper bij DAT
De meeste verplichtingen liggen bij Incoterm DAT bij de verkoper van de goederen. Hij is verantwoordelijk voor het hele transportproces en alle kosten die daarbij komen kijken. Totdat de goederen geleverd zijn in de afgesproken terminal is de verkoper ook verantwoordelijk voor schade en verlies van de goederen. De verkoper draagt ook het risico tijdens het lossen van de goederen in de terminal. Het afhandelen en betalen van alle douaneformaliteiten die te maken hebben met het uitvoeren producten is ook de taak van de verkopende partij.
Verplichtingen koper bij DAT
Als koper heb je onder Incoterm DAT weinig verplichtingen en risico’s. Het risico van schade en verlies van de goederen ligt bij de koper vanaf het moment dat de goederen in de juiste terminal gelost zijn. De koper van de goederen is verantwoordelijk voor het betalen en afhandelen van alle documenten die te maken hebben met het invoeren van goederen. Het verdere vervoer van de goederen naar de uiteindelijke bestemming moet de koper betalen.
Incoterm DAT vs. DAP
DAT Incoterm en DAP Incoterm worden vaak met elkaar verward. Ze hebben namelijk veel overeenkomsten zoals de koper die verantwoordelijk is voor alle invoerrechten. Een van de grote verschillen is de plaats waar de goederen geleverd worden. Bij DAT worden de goederen geleverd in een terminal. Dit kan zijn in een haven of bijvoorbeeld een magazijn. Bij DAP kan de plaats waar de goederen bezorgd worden door het hele land van bestemming zijn. Hierbij maakt het niet uit of het een terminal is of niet. Een ander groot verschil is dat bij DAT de verkoper verantwoordelijk is voor het lossen van de goederen. Bij DAP is dit de verantwoordelijkheid van de kopende partij.
Zeevracht- of luchtvrachtzendingen met douaneverplichting?
Wereldwijde zendingen en zendingen binnen Europa naar/vanuit landen die geen deel uitmaken van de EU zijn onderhevig aan douaneverplichtingen. Welke maatregelen moet u treffen en welke documenten zijn benodigd? Met de kennis en ervaring van onze specialisten van de Rotra douane-afdeling zijn we in staat oplossingen te bieden voor al je douaneverplichtingen die aansluiten bij je logistieke proces terwijl jij je richt op je eigen corebusiness.
Meer info of een zending boeken? Neem contact op.
Ship vandaag nog digitaal! Start met een demo van 15 minuten
Ontdek ons digitaal logistiek platform in slechts 15 minuten! Onze specialisten laten zien hoe onze software jouw supply chain transformeert. Probeer gratis en transformeer met één klik je logistieke workflow.