
Hoe digitalisering werkt voor retailers Casestudy: State of Art
State of Art - tijdloze mode, moderne aanpak
Het Nederlandse modebedrijf State of Art maakt al sinds 1936 stijlvolle, hoogwaardige herenkleding. Van oorsprong een lokale textielfabriek, groeide het merk uit tot een premium fashionlabel met een jaaromzet van ruim 50 miljoen euro, ruim 2 miljoen verkochte kledingstukken en aanwezigheid in 14 Europese landen.
Met 48 eigen winkels, een actief e-commerceplatform én een netwerk van retailers staat State of Art midden in een snel veranderende markt. Die multichannel-aanpak biedt kansen – maar stelt ook stevige eisen aan logistiek en planning.

Fashionlogistiek onder druk: timing is alles
De wereld van fashion is dynamisch en veeleisend. Collecties wisselen per seizoen, campagnes moeten perfect getimed zijn, en klanten – zowel retailers als consumenten – verwachten steeds vaker volledige transparantie over herkomst en beschikbaarheid. Om daarin succesvol te blijven, moet de supply chain naadloos samenwerken met productie, marketing en sales.
Voor een modern modemerk zoals State of Art, dat werkt met zowel fysieke winkels als e-commerce, betekent dit dat elk detail moet kloppen. Maar in de praktijk is dat allesbehalve eenvoudig. Zeker niet als je productie zich duizenden kilometers verderop bevindt, de goederen per zeecontainer worden vervoerd en je afhankelijk bent van variabelen zoals internationale feestdagen, capaciteitsproblemen in havens of onverwachte vertragingen.

De uitdagingen:
Voldoende zichtbaarheid
Zonder realtime tracking is de zichtbaarheid beperkt: onverwachte wijzigingen met directe impact op de planning en uitlevering aan winkels
Seizoensdruk en verstoringen
Internationale feestdagen, congestie of verstoringen zorgen voor onvoorspelbaarheid in aanloop naar lancering nieuwe collecties
EU-regels en transparantie
Nieuwe EU-regelgeving vereist transparantie in de keten. Tegelijk brengt de mode-industrie late ontwerpwijzigingen met zich mee, die productie en logistiek flink kunnen ontregelen.
State of Art over digitale aansturing van de supply chain:
Slimme digitalisering als sleutel tot controle
State of Art implementeerde een krachtige digitale strategie – zonder alles overhoop te gooien. Dit bracht direct voordelen:

Ontvang de volledige casestudy direct in je inbox
En ontdek hoe ook jouw organisatie digitale transformatie kan inzetten als strategische hefboom