Brexit is een feit

31 januari jl. heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie officieel verlaten. Daarmee is na 47 jaar een einde gekomen aan het EU-lidmaatschap van de Britten, iets waar een meerderheid van de Britse kiezers bij een referendum in 2016 toe had besloten.

In maart 2020 starten de onderhandelingen over een nieuwe handelsrelatie tussen het VK en de EU. Meer duidelijkheid hierover komt pas nadat de onderhandelingen zijn afgerond. Er is een overgangsfase in werking tot en met 31 december 2020. In deze periode blijven alle EU-regels en wetten voor het VK van kracht. Hierdoor heeft u de tijd zich voor te bereiden op de nieuwe afspraken die de EU en het VK gaan maken over hun toekomstige relatie na 31 december 2020.

Bij Rotra is het onze eerste prioriteit om het transport van uw goederen soepel te laten blijven verlopen, zoals u van ons gewend bent. Om u door de nodige informatie te leiden die nodig is om uw goederen te vervoeren tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk na Brexit, hebben we een handige checklist voor u samengesteld.

  • Heb ik de beschikking over een EORI nummer?
  • Ben ik me bewust van de leveringsconditie(s) van mijn zendingen naar/vanuit de UK? Deze is bepalend voor mijn verantwoordelijkheden bij verzendingen naar/vanuit de UK
  • Ken ik de HS code(s) van mijn product(en)? A.d.h.v. de HS code worden eventuele invoerrechten bepaald
  • Is verlegging art.23 aangevraagd? Deze voorziet in verlegging van de omzetbelasting bij invoer
  • Heb ik het Rex systeem in gebruik? Rex is een verklaring van oorsprong op de factuur (“geregistreerd exporteur”) hetgeen kan leiden tot mogelijke verlaging van de invoerrechten
  • Ben ik TSP geregistreerd? TSP voorziet in borgstelling bij de Britse douane: invoer op rekening en betaling achteraf bij de douane in de UK.
  • Kan ik een handelsfactuur genereren met statistieknummer en kan ik een paklijst genereren?
  • Heb ik een agent in de UK die de import en/of export aangifte doet?

 

 

Download checklist

 

Voor verder brexit-support of toekomstige aangiftes zijn we u vanzelfsprekend graag van dienst met onze douane-specialisten: brexit@rotra.nl & brexit@rotra.be.